Wava, Arbis och Työväenopisto i nya gemensamma utrymmen

Nya gemensamma utrymmen

Arbis, Työväenopisto och Wava-institutet gick samman till en organisation 6.2.2024 och sedan juni verkar de nu också alla i gemensamma utrymmen i Campus Allegro. Totalt är de 8 personer i den nya administrationen. Dessutom har chefen för kultur- och fritid Päivi Rosnell och kulturproducenten Jenni Hautala flyttat in i samma utrymmen.

Wava-institutet, som erbjuder grundläggande konstundervisning för barn och unga, har med sina 50 lärare inom musik, bildkonst, dans, teater och ordkonst redan länge verkat i Campus Allegro. Arbis och Työväenopisto har flyttat från Strengbergsfastigheten och Rosnell och Hautala har flyttat från stadshuset.

– Tanken är att koncentrera kultur och fritid och den fria bildningen till samma ställe, säger Bo-Anders ”Bona” Sandström som 1.3.2024 valdes till rektor för den nya organisationen, som ännu inte har något namn.

– Nej, vi har inget gemensamt namn ännu, men jag upplever inte heller att det finns något tryck från politikers håll på det. Det tål att tänkas på, men det är en process som vi säkert sätter i gång under detta läsår. Samtidigt tror jag att vi behåller våra enhetsnamn, fortsätter Sandström, som tidigare var rektor för Wava-institutet.

Målsättningen med sammanslagningen av instituten är att gemensamt stärka verksamheten och utbudet och att också uppnå ekonomiska och pedagogiska synergier. Samtidigt är framför allt arbetarinstituten, Arbis och Työväenopisto, väldigt etablerade institutioner. Pietarsaaren työväenopisto grundades 1909 som den femte i Finland.

– Arbis har också varit en egen organisation i 120 år och ännu känns sammanslagningen väldigt ny, allt är inte ännu integrerat, säger Anders Wingren som är biträdande rektor för Arbis.

Sandström håller med:

– En gemensam vision tar tid och vi måste komma ihåg att vi har tre olika verksamhetskulturer som nu ska bli en. Olika fusionsprocesser är bekanta för oss på Wava medan Arbis och Työväenopisto inte har de erfarenheterna.

Maria Hudd som är biträdande rektor för Työväenopisto ser positivt på sammanslagningen:

– Vi har endast varit två personer på Työväenopisto. Nu har vi fler kolleger att bolla olika saker med. Vi tycker att sammanslagningen ger oss fler möjligheter, säger Hudd.

Kaija Ena har länge jobbat inom administrationen på Wava-institutet och har också saknat kolleger. Hon hoppas också att man i framtiden ska kunna kombinera de mera målinriktade studierna på Wava med mer praktiska kurser inom den fria bildningen.

– Ur elevperspektiv kunde det vara bättre att gränserna mellan Wava och Arbis eller Työväenopisto inte skulle vara så strikta. Då kunde till exempel någon som spelar trumpet ta teorilektioner på Wava-institutet och gå de praktiska kurserna på Arbis eller Työväenopisto, funderar Ena.

Sedan 19 augusti har man kunnat anmäla sig till Arbis och Työväenopistos kurser och i den nya katalogen finns också Wava-institutet med.

– I övrigt har katalogen inte ändrats så mycket. Vi vill att man ska känna igen sig i den. Det nya är att katalogen är tvåspråkig ända från pärmbilden. Tidigare har man varit tvungen att vända på katalogen och ta del av Työväenopistos kursutbud bakifrån, förklarar Anders Wingren.

Tvåspråkigheten inom den nya organisationen är något som många lyfter fram.

– Inom Arbis har vi ju förstås varit mer inriktade på svenska, men nu kan man ha fokus på båda språken. Det kanske inte behöver vara så stor skillnad vilket språk man erbjuder kurserna på och då kan vi också utveckla utbudet, säger Bettina Wikblom, kursplanerare på Arbis.

– Jo, ett av målen med sammanslagningen var att säkerställa kvaliteten på vår verksamhet och att bli mer mångsidig. Om man har för få finskspråkiga kursdeltagare så kan man kanske samarbeta mer, berättar Sandström.

Fastän de gemensamma utrymmena för instituten är något nytt så har man redan haft gemensamma lärare en tid. Flest lärare finns inom Wava-institutet, där man räknar att man totalt har 50 lärare, varav cirka 15 är tjänsteinnehavare. Arbis har inga heltidsanställda lärare, medan Työväenopisto har en. I Arbis kursverksamhet har man dock 130–140 lärare och Työväenopisto har 50–60. Den nya organisationen räknar att man totalt har cirka 11 000 kursdeltagare och elever per år, Wava har cirka 800, Arbis cirka 9 000 och Työväenopisto cirka 1 000.

Trots medvind och framtidstro för den nya organisationen så finns också farhågor.

– Statsandelarna för den fria bildningen kommer att gå ner och där finns hot om nedskärningar. Inom den grundläggande konstundervisningen, dit Wava hör, ser inte statsandelarna ut att minska, men inte heller växa inom framtiden. Det blir troligtvis aktuellt att i högre grad samarbeta med företag och fonder för finansiering. Projektverksamheten är väldigt stark inom Wava och det återstår att se vad vi kan göra med ett öppet institut, vi kan också växa på ett oanat sätt, sammanfattar Sandström.