Östersjöns kulturpärla

Staden Jakobstad är med Svendborg, Kiel och Rūjiena på ett årslångt Kulturpärlprogram. Detta inkluderar mentorskap för att stödja genomförandet av handlingsplanen, kapacitetsuppbyggnad med expertinsatser och nätverkande, internationellt utbyte och en färdig modell för upphandling av tjänsteleverantörer från den lokala kultur- och kreativa sektorn, som omfattas av projektet.

BSR Cultural Pearls är en titel för städer och kommuner som ger prisbelönta kandidater ett program för att stärka deras förmåga att använda kultur för att bygga social motståndskraft. Genom att engagera och involvera sina medborgare, förbättra livskvaliteten, främja en känsla av tillhörighet och bygga förtroende, strävar de efter att göra sina samhällen starkare och mer motståndskraftiga.

Projektet Baltic Sea Cultural Pearls

Projektet Baltic Sea Cultural Pearls for more resilient Cities and Regions (Kulturpärlor i Östersjöregionen för mer resilienta städer och regioner) sammanför städer, människor, kulturorganisationer och professionella kulturutövare i Östersjöregionen genom att göra den kulturella mångfalden synligare på lokal nivå. Projektet är gränsöverskridande på många plan.

Med principen ”vatten förenar oss men kultur för oss samman” är tanken att åstadkomma synergier och samarbete där det viktiga är att engagera människor och göra dem delaktiga istället för att underblåsa konkurrens mellan städer och organisationer.

Projektet har utsetts till ett huvudprojekt inom Interreg Östersjöprogrammet. Projektet hjälper mindre städer och regioner runt Östersjön att öka sin sociala hållbarhet med lokala resurser.

Projektet har som mål att förbättra den kulturella och sociala flexibiliteten, där ett viktigt element är att få myndigheterna att göra en handlingsplan för kultur och resiliens, stötta dem i genomförandet av handlingsplanen och lyfta fram utvalda städer och regioner som kulturpärlor i Östersjöregionen.