Jakobstadsregionens klimatstrategi
Den regionala klimatstrategin för Jakobstadsregionen 2021–2030; Klimatsmarta tillsammans, godkändes av alla fem medverkande kommuner (Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Kronoby och Larsmo) i november 2021. Kommunerna ska genom strategin bl.a. aktivt arbeta för att öka den biologiska mångfalden i regionen genom bl.a. bekämpning av invasiva växtarter samt inrättande och skötsel av vårdbiotoper. Invasiva växtarter är främmande arter som inte hör hemma i vår natur och de hotar att tränga bort naturligt förekommande växtarter. Vårdbiotoper, dvs. ängar, torrängar, hagmarker och skogsbeten är akut hotade naturtyper som har formats av traditionell boskapsskötsel. De är artrika miljöer som är mycket viktiga för den biologiska mångfalden.
Miljövårdsbyråns projekt
De senaste åren har miljövårdsbyrån vid staden Jakobstad engagerat sig i olika projekt för att förbättra och gynna den biologiska mångfalden i staden. Flera av dessa projekt har varit så kallade Helmi-projekt. Livsmiljöprogrammet Helmi är ett program som införts av miljöministeriet. Det huvudsakliga syftet med programmet är att stärka den biologiska mångfalden och trygga viktiga livsmiljöer bland annat genom att skydda och restaurera myrmarker, restaurera och vårda fågelvatten och våtmarker, förvalta vårdbiotoper och skogliga livsmiljöer samt vårda och restaurera vatten- och strandnatur. Tillsammans med de andra kommunerna i Jakobstadsregionen har staden Jakobstad även bekämpat invasiva växter enligt jord- och skogsbruksministeriets Hanteringsplan för bekämpning av invasiva främmande arter, som fastställdes i juli 2022.
Hösten 2024 har samtliga naturvårdsprojekt avslutats, men arbetet för att gynna den biologiska mångfalden fortsätter. Genom att klicka på på länkarna kan du läsa mer om följande projekt:
- Permo-, Lövbloms- och Markusholmsfladan är områden med höga naturvärden som är viktiga livsmiljöer för framförallt fåglar men även många andra organismer. Inom projektet gjordes flera inventeringar och åtgärder som jakt på de invasiva arterna mink och mårdhund samt placering av andtuber och sjöfågelflottar utfördes för att stärka den biologiska mångfalden.
- Inom Projekt PIA har kommunerna inom Jakobstadsregionen bekämpat invasiva växtarter såsom blomsterlupin, jättebalsamin, parkslide, jätteloka och vresros. Invånare och föreningar har kunnat delta i bekämpningen genom att bekämpa på egen mark eller delta i talkon.
- Vårdbiotoperna Nynäsbacken och Stora Lysarholmen är värdefulla natur- och kulturmiljöer som restaureras och vårdats med småskaliga röjningar, slåtter och bete. Tack vare dessa åtgärder har igenväxningen stävjats och de öppna och lågväxta ängarna återställts.