Aktuella nyheter om projekt PIA hittar du här.

Projekt PIA – Invasiva växter i Jakobstadsregionen 2022-2024

I november 2021 färdigställdes en klimatstrategi för hela Jakobstadsregionen, dvs. kommunerna Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Kronoby och Larsmo. Regionens klimatstrategi fokuserar dels på hur växthusgasutsläppen ska minskas, men även på hur regionen ska anpassa sig till klimatförändringarna och hur den biologiska mångfalden ska ökas. Kommunerna fokuserar på dessa helheter för att stävja effekterna av klimatförändringarna.

För att uppnå en hög biologisk mångfald är det av yttersta vikt att bekämpa de främmande, invasiva arterna, som finns på våra områden. I regionen finns stora bestånd av de invasiva växtarterna jättebalsamin och blomsterlupin, både på kommunernas områden, men även på mark ägd av privatpersoner, staten och olika samfund/föreningar. Även vresros, jätteloka och parkslide förekommer sporadiskt inom kommunernas områden.

Kommunerna har skyldighet att bekämpa invasiva arter, i enlighet med lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter (1709/2015).

Genom att fylla i vårt frågeformulär hjälper du oss att utveckla vårt arbete!

Hot

Utbredning av invasiva växtarter är ett hot mot den biologiska mångfalden i naturen. Viktiga arter kan försvinna från områden där invasiva arter är konkurrenskraftiga och breder ut sig.

Blomsterlupinens rotknölar binder kväve från luften, vilket gör marken mera näringsrik. Det här gör att ängsväxter som trivs i en mera näringsfattig jordmån blir utkonkurrerade. Blomsterlupin innehåller den giftiga alkaloiden lupanin, som kan påverka humlornas reproduktion negativt. Även dagfjärilsfaunan påverkas, eftersom fjärilarna och fjärilslarverna ratar blomsterlupinen som föda.

Jättebalsaminen växer med ytliga rötter som inte binder jord. Det här kan leda till erosion vid vattendrag som jättebalsaminen erövrat. Jord som sköljs ut i vattendragen kan störa fisklek och utgöra ett hot för fiskyngel.

Både blomsterlupinen och jättebalsaminen kan bli höga, vilket skuggar andra växter och tränger ut dem.

Mål

Målet med projektet är att bekämpa invasiva växtarter inom kommunerna, med betoning på naturskyddsområden, rekreationsområden och allmänna områden där mycket folk rör sig. Projektet strävar även efter att stoppa spridningen av de invasiva växterna till nya områden. Områden som är värdefulla för den biologiska mångfalden (bl.a. naturskyddsområden, vårdbiotoper, lundar, åsar) ska prioriteras i bekämpningsarbetet. Målet är att hitta ett fungerande arbetssätt, med kontinuerlig bekämpning och uppföljning, som kan fortsätta systematiskt från år till år även efter att projektet avslutats. Ytterligare ett mål är att höja kunskapsnivån och öka kommuninvånarnas, föreningarnas och företagens delaktighet för att göra bekämpningsarbetet effektivt.

Utförande och arbetsmetoder

Jakobstad och Larsmo började bekämpningsarbetet med att bekämpa jättebalsamin och blomsterlupin, medan de övriga kommunerna främst fokuserade på att bekämpa jätteloka. Det gemensamma projektet inleddes med en utredning och prioritering av områden med invasiva arter, med fokus på naturskyddsområden, rekreationsområden och områden där det rör sig mycket folk.

År 2022 inleddes ett samarbete mellan kommunerna för att rikta bekämpningsåtgärderna till de
prioriterade områdena. I Jakobstad och Larsmo fortsatte bekämpningsåtgärderna på de prioriterade områdena. Från år 2023 och framåt utförs bekämpningsåtgärder i alla fem kommuner.

Arbetsmetoderna utförs i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets handlingsplan, dvs. genom att trimma ner, dra upp eller gräva upp växtligheten. Jättebalsaminen bekämpas flera gånger per sommar genom att dra upp hela växten med rot, trimma ner eller plocka blomställningar. Blomsterlupinen bekämpas genom att trimma ner växten eller plocka blomställningar. För bekämpning av jätteloka används tillräcklig skyddsutrustning. Växtavfallet samlas upp och förs till destruktion. Parkslide bekämpas i enlighet med handlingsplanen, genom effektiv flerårig täckning.

Åtgärderna och metoderna för bekämpning utvecklas genom att effektivt planera och optimera röjning längs vägrenar inom de prioriterande områdena. Nya förekomster längs vägavsnitt på värdefulla områden bekämpas effektivt för att stoppa spridningen. Förekomsterna och bekämpningsåtgärderna av invasiva arter förs in i vieraslaji.fi -portalen. Även invånare uppmanas att föra in observationer av invasiva arter till portalen.

Bekämpningsarbetet utförs varje sommar i samarbete med kommuninvånare och lokala föreningar. Till kommuninvånarna informeras aktivt om projektet och lämpliga områden hänvisas även som solotalko- eller föreningstalko-objekt. Dessa platser är särskilt utvalda platser där kommuninvånarna själva kan utföra bekämpningsarbete.

Invånare, föreningar och företagare informeras om hanteringen av växtavfall. Containrar för uppsamling av växtavfall ställs ut på lämpliga platser. I Jakobstad finns containern på Maria Malms parkering från juni till slutet av augusti.

Uppföljning

För att säkerställa nyttan med uppnådda resultat görs under projekttiden en handlingsplan utgående från erfarenheter från bekämpningsarbetet. En uppföljning över hur effektiv bekämpningen har varit utförs varje efterföljande sommar. Med jämna mellanrum görs en utvärdering av de prioriterade områdena.

Den under projektperioden tillsatta arbetsgruppen koordinerar arbetet under hela projektperioden och ansvarar för uppföljningen enligt handlingsplanen. Projektplanen och handlingsplanen uppdateras senast år 2030.

Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus)
Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)

Kontakta oss

Carolina Silva

Carolina Silva

Projektledare

Miljövårdsbyrån

carolina.silva@jakobstad.fi

044 785 1645

Tanja Snickars

Tanja Snickars

Projektledare

Miljövårdsbyrån

tanja.snickars@jakobstad.fi

044 785 1677

Tapani Hopkins

Tapani Hopkins

Projektledare

Miljövårdsbyrån

tapani.hopkins@jakobstad.fi

044 785 1671