Sommaren 2025

Jakobstads miljövårdsbyrå har de senaste åren engagerat sig i flera spännande projekt som strävat efter att bevara, återställa och skydda värdefulla naturområden. Arbetet med att vårda och skydda viktiga områden och bekämpa invasiva växtarter fortsätter.

Bekämpning av invasiva växter

Blomsterlupin.

Inom projekt PIA har Jakobstadsregionens fem kommuner samarbetat i bekämpningen av invasiva växtarter, med särskild fokus på att bekämpa och kartlägga förekomst av blomsterlupin och jättebalsamin i naturskydds- och rekreationsområden. Genom projektet har en regional handlingsplan för fortsatt bekämpning av dessa och andra invasiva växtarter tagits fram. Trots att projektet avslutats fortsätter bekämpningen i Jakobstad år 2025 med sommararbetare, solotalko och föreningstalko, och en container för uppsamling av invasiva växter har även i år placerats på Maria Malms parkering. Invånare uppmuntras att delta i talkon och bekämpa på sin egna tomt, samt att lägga in sina egna observationer i Finlands Artdatacenter. Miljövårdsbyrån hjälper till vid frågor om hur en observation ska registreras eller annat som berör invasiva växtarter.

Solotalkoskylt.

Sommarens solotalkon ordnas vid följande platser:

  • Permofladan: Plocka blomsterlupin vid fladan, på båda sidorna om Furuvägen
  • Lappfjärden: Plocka blomsterlupin på ängsområdet bakom Pedersöre kyrka, tillgängligt från Västerleden
  • Östanpå simstrand: Plocka både blomsterlupin och jättebalsamin i skogen i närheten av stranden. Infoskylten syns från Östanpåvägen

Solotalko är enkelt:

  1. Lokalisera infoskylten och identifiera den växt som ska bekämpas.
  2. Plocka blomställningar eller hela växter i plastpåse (rulle finns under infoskylten). Undvik att ta med jord.
  3. Förslut påsen och lämna den under infoskylten, projektledaren plockar upp växtavfallet.

Vårdbiotoper

Vårdbiotoperna Nynäsbacken och Stora Lysarholmen har restaurerats och bete med får och höglandsboskap har inletts på ängsområdena. Syftet med restaureringen av dessa vårdbiotoper var att återställa och upprätthålla livsmiljön på ängarna genom röjning av igenvuxna områden, byggande av beteshagar, inledande av bete samt slåtter. Genom dessa åtgärder har kulturhistoriskt viktiga stengärdesgårdar frilagts och ängarna vårdats.

Nynäsbacken.

Skötseln av ängarna fortsätter år 2025. På Nynäsbacken fortsätter fårbetet och slåtterarbetet, och på Stora Lysarholmen fortsätter bete med höglandsboskap och fårbete kommer att inledas under sommarsäsongen 2025. Välkommen att besöka vårdbiotoperna för att ta del av det viktiga arbetet! Mer information finns under vardera vårdbiotops egen flik på hemsidan och på infoskyltarna som finns på områdena.

Permo-, Lövbloms- och Markusholmsfladan

Permofladan.

Inom projekt Permo-, Lövbloms- och Markusholmsfladan har miljöundersökningar och restaureringsåtgärder för att förbättra livsmiljön för de arter som lever i fladorna utförts. Resultaten från miljöundersökningarna har fungerat som ett verktyg i planeringen av åtgärder under projekttiden samt som underlag för fortsatt skötsel och uppföljning av områdena efter projekttiden. Jaktföreningen Kyrkoby JF har jagat de invasiva arterna mårdhund och mink, som äter bl.a. fågelägg och -ungar. Andtuber och sjöfågelflottar har byggts och placerats ut för att förbättra livsmiljön för häckande sjöfåglar. Fortsatta skötselåtgärder efter avslutat projekt innefattar bl.a. fortsatt jakt på mårdhund och mink, skötsel av andtuber och sjöfågelflottar samt avlägsnande av eventuella vandringshinder för fisk.

Mer information

Tack för ditt intresse och engagemang för våra projekt! Ifall du är intresserad av att veta mer kan du besöka vardera projekts egen sida. Där finns det mer information och publicerade rapporter.

Miljövårdsbyråns arbete är inriktat på att bevara och skydda den biologiska mångfalden samt att bevara värdefulla natur- och kulturområden. Därför fortsätter skötseln av de restaurerade områdena och bekämpningen av invasiva växter även efter att projekten avslutats. Miljövårdsbyrån tar gärna emot förslag på områden som kan gynnas av restaureringsåtgärder, såsom vårdbiotoper och ängar, fågelvatten, skogar osv. Tillsammans kan vi göra en positiv skillnad för miljön och framtiden!