Andra evenemang – Kulturpärla weekend 25.-26.10.2024

Jakobstads historier 25.10.

25.10. kl. 18-19.30
Gamla brandkärshuset, Christinegatan 2.

Kom och lyssna på Carola Sundqvists öppningstal och fundera kring frågan om tvåspråkighet och flerspråkighet i vår stad. Evenemanget är öppet för alla stadsbor, varmt välkomna!

Hur ser Jakobstads historia ut ur de finskspråkigas perspektiv och hur ser den ut ur de svenskspråkigas perspektiv? Hurdana historier berättas inom de olika språkgrupperna? Och hur har det varit för en person som ursprungligen inte talat något av språken att bosätta sig och integreras i en tvåspråkig stad?

Under kvällen kommer vi att utforska stadens historia ur olika språkgruppers perspektiv och diskutera hur händelser i historien fortfarande är levande och relevanta idag.

Den tvåspråkiga kvällen inleds av Carola Sundqvist (Museichef, Jakobstads museum), varefter vi öppnar diskussionen för deltagarna. Kvällen kommer att modereras och leds av Miriam Attias och Antti Koivukangas.


På grund av serveringen önskar vi att man anmäler sig senast 20.10. https://link.webropolsurveys.com/EP/A431778D81D44A5C

Mässa för frivilligverksamhet 26.10.

26.10. kl. 11-14
Gamla brandkärshuset, Christinegatan 2.

Lördag är en superdag för föreningar. Kom och lär känna föreningarna och ta även en kopp kaffe på Café Näyttämö mellan klockan 11-14. På plats finns också YHS Centria och Aktion Österbotten.

Mässan är ett gratis och öppet evenemang för alla, där besökarna kan bekanta sig med stadens föreningars frivilligverksamhet och träffa andra frivilliga/föreningsaktiva.

På evenemanget får deltagarna grundläggande information om frivilligverksamhet, tips om möjligheter inom frivilligverksamhet och information om stöd och utbildning som erbjuds frivilliga. Att delta i evenemanget binder inte deltagarna till något.

Anmäl er förening till mässan här: https://forms.gle/oRhqaLDuH5JmZ5iSA

Första evenemang – Nominering 8.5.2024

Det första kulturpärla-evenemanget lanserades med en festlig nomineringsceremoni för årets Kulturpärlä den 8 maj kl. 18.00. Antti Koivukangas var värd för evenemanget som öppnades av Felix Schartner Giertta, BSR Cultural Pearls Coordinator. Stadsdirektör Anne Ekstrand utbringade en skål för att fira nomineringsåret. Tarja Hautamäki, kulturdirektör vid Österbottens förbund, och Päivi Rosnell, stadens kultur- och fritidschef, gav också sitt tal.

Kvällen fortsatte fram till kl. 21.00 med Antti Koivukangas som värd. Representanter för föreningar var inbjudna för att lyssna på ett inspirerande tal av Timo Santala.

Restaurangdagens utvecklare, verkställande direktören för We love Helsinki, Timo tog kreativiteten till en ny nivå i en workshop där två frågor ställdes:

1. Vilka roliga och spännande evenemang saknas fortfarande i Jakobstad
2. Vilka evenemang skulle kunna ordnas i den gamla brandstationsbyggnaden?

I workshopen deltog cirka 50 aktiva medlemmar.