Fäboda fritidsområde i Jakobstad

I Fäbodaområdet möts imponerande natur och vackra sand- och klippstränder.

Det är inget under att Fäboda redan i årtionden har varit jakobstadsbornas favoritrekreationsområde. Hit kommer man året runt för att njuta av naturen: för att simma, sola, plocka bär, fiska, jaga, vandra, cykla och skida.

Soldyrkarens paradis

I Fäbodaområdet, ca 10 km från Jakobstads centrum, finns tre stora sandstränder: stranden vid Fäboda kaffestuga, Storsand och Lillsand.

Den populäraste av stränderna är buktiga Lillsand som påminner om en lagun. Lillsand är utrustad med en grillplats, omklädningshytter och wc. Stranden vid Fäboda kaffestuga angränsar till en liten klippudde och ligger alldeles intill Lillsand. Storsand, som ligger lite söderut och klassas som Natura-område, är lugnare och bredare än Lillsand. Bland de mjuka sanddynerna kan man sola, göra sandkakor och simma i det uppfriskande havsvattnet. Alla stränder i Fäboda är långgrunda och barnvänliga, men också vuxna kan simma längre ut efter att ha vadat lite.

Läs mera om simsträndernas tjänster

I Fäboda finns mer än sandstränder

För jakobstadsborna erbjuder Fäboda också mycket annat än vackra sandstränder. Områdets karga och klippiga natur hänför besökarna året runt.

Vid Fäboda kan man beundra de släta strandklipporna, uppleva det öppna havets svall samt titta på solnedgången från klipporna. De vackra klipporna är också en populär fotograferingsplats för såväl naturfotografer som vid olika festfotograferingar

I Fäbodaområdet finns vandringsleder och -rutter som erbjuder möjligheter till vandring, bärplockning och terrängcykling. Fäboda-Pörkenäs-områdets vandringsled är totalt 33 km lång. Längs stigen finns raststugor, rast- och grillplatser. Intill Kaffestugan i Fäboda finns en hindersfri naturstig och ett utsiktstorn. På området finns också en egen naturstig för barn. Längs stigen finns uppgifter om natur, djurskulpturer och en balansbana.

I närheten av badstränderna betjänar den högklassiga restaurangen Fäboda kaffestuga

Vid Gnista Glamping har du möjlighet att uppleva Fäbodda som aldrig förr. Gnista Glamping består av två stora, inredda tält som kan bokas när du vill njuta av rofyllda dagar vid havet.

I närheten av Fäbodastranden finns Lillsand Matkaparkki, ett husbils- och husvagnsområde med 12 platser (6 med el, 6 utan el). Lillsand Matkaparkki är öppen 10.5-30.9. Läs mer och bokningar: matkaparkki.com

På området finns även ett husvagnsområde, där man erbjuder hyresplatser året runt.

Fäboda-Pörkenäs-områdets vandringsleder

Husvagnsplatser i Fäboda

I juli 2023 kan du ta bussen till Fäboda

Under hela juli månad kommer en buss att trafikera mellan Jakobstad och Fäboda tre gånger per dag, 7 dagar/vecka. Priset för bussen är 1 €/väg, barn under 4 år gratis.

Ingsva kommer att trafikera rutten med en fullstor 60 platsers buss. Bussen kommer att starta vid Jakobstads ABC kl. 10.00, 12.00 och 14.00 och stannar på följande hållplatser:

  • Kållbyvägens hållplats (Permo-rondellen) kl. 10.03, 12.03 och 14.03
  • Prisma (Skolgatans hållplats) kl. 10.05, 12.05 och 14.05
  • Campus Allegro (Köpmansgatans hållplats) kl. 10.10, 12.10 och 14.10
  • Neste Södra Tullens hållplats kl. 10.15, 12.15 och 14.15
  • Sale Vestersundsby kl. 10.20, 12.20 och 14.20

Bussen är framme i Fäboda kl. 10.30, 12.30 och 14.30. Bussen åker i motsatt riktning, dvs från Fäboda till Jakobstad kl. 11.00, 13.00 och 16.00 och man kan antingen betala kontant eller med bankkort. Bussen kan inte bokas i förväg och man kan inte ta med cyklar i bussen. Hundar är välkomna i bussen för priset 1 €/väg.