Staden Jakobstads eldrivna bilpoolsbilar har tagits i bruk

Jakobstadsborna har fått eldrivna bilpoolsbilar till förfogande. Två Volkswagen ID.3 eldrivna bilpoolsbilar finns i torgparkering Ludvig.

Om vardagarna används bilarna av stadens anställda, men på kvällar och veckoslut kan de fritt hyras av vem som helst. Bilarna tjänar bilfria invånare och exempelvis turister som anländer till staden med kollektivtrafik eller kanske båt.

En bilpoolsbil ger flexibilitet. Bilpoolen med elbilarna är ett sätt att spara på utrymmet längs gatorna, öka bilarnas användningsgrad och därmed minska bilarnas kostnader och miljöbelastning.

– Jakobstads Energi Ab har skaffat bilarna för att användas av stadens anställda och stadsborna. En av de centrala målsättningarna har varit att stödja utvecklingen av trafikformer med små utsläpp, berättar stadsdirektör Anne Ekstrand.

Med hjälp av de eldrivna bilpoolsbilarna är det lättare att bo i Jakobstad utan egen bil. Enligt Ekstrand är elbilarna också en ekonomisk lösning för staden, eftersom de förväntas minska på kostnaderna som uppkommer då stadens anställda använder egen bil för arbetsbruk. Inkomsterna för uthyrningsverksamheten används för att underhålla bilarna.

Att hyra bilarna

Bilpoolsbiltjänsten produceras av Omago Oy, som sköter om bilarna och ansvarar för uthyrningen. Bokningar och upplåsning av dörrar sker genom en webbapplikation. Man registrerar sig i tjänsten och bokar bilarna på adressen https://omago.fi/pietarsaari/, där det också finns mera information om hyrningen och Omagos användarvillkor.

Det kostar 8 €/timme och 60 €/dygn att hyra bilarna.

För mer information:

Stadsdirektör Anne Ekstrand, tfn 044 785 1410, anne.ekstrand@jakobstad.fi