Jakobstad har valts ut bland tolv kommuner 

Jakobstad har valts ut bland tolv kommuner 

Interreg Europa-projektet Baltic Sea Region Cultural Pearls for more resilient cities and regions (Kulturpärlor i Östersjöregionen för mer resilienta städer och regioner) öppnade i augusti upp ansökan om titeln BSR Cultural Pearl och deltagande i programmet för år 2024.

I Österbotten vill fyra kommuner bli en kulturpärla: Jakobstad, Kristinestad, Närpes och Nykarleby. En jury bestående av utomstående experter väljer de första kulturpärlorna i början av december.

Under pilotfasen som pågick 25.10–16.11.2023 utarbetade de utvalda kommunerna en handlingsplan för kultur och resiliens.

De fyra sökande som har lämnat in de mest övertygande handlingsplanerna kommer sedan att tilldelas titeln BSR Cultural Pearl 2024 av en internationell jury. De fyra första kulturpärlorna offentliggörs i början på december. Varje år kommer fyra pärlor att utses och tillsammans kommer de sedan att utgöra ett nätverk som fortsätter att dela kunskap.