Testa Omnigym utomhusgym i fem veckor i Jakobstad

Motionsmöjligheterna i Jakobstad förbättras genom att ett utomhusgym öppnas i parken mellan rådhuset och runebergsgatan för fri användning. Vid parken kan man träna med inhemska Omnigym-utrustningar för utomhusmotion som en del av en europeisk studie som utförs av utrustningstillverkaren.

Invigningen av utomhusgymmet sker den 7.8.2024 kl. 15.00-17.00, då Thomas Pokela från Omnigym Oy kommer att vara på plats. I utomhusgymmet kan du träna med inhemska Omnigym-utrustningar för utomhusmotion, där du kan anpassa motståndet till din egen kroppsvikt med hjälp av en patenterad viktenhet. Utrustningen är lämplig för alla åldrar och konditionsnivåer. Utrustningens säkerhet och effektivitet är baserade på långsiktig utveckling och forskning. Den nya utomhushallen är en del av Omnigym Oy:s internationella forskningsprojekt, som studerar användarnöjdhet, erfarenheter och data om antalet användare av utrustningen på orter av olika storlek runt om i Finland och Europa.

– Det är viktigt för oss att förstå hur mycket och hur vår utrustning används samt användarnöjdhet. Vi vill att användarupplevelsen ska vara så bra att det får användaren att komma tillbaka, om och om igen. Då har vi lyckats på många sätt, säger Kirsti Laasio, VD på Omnigym.

Under den fem veckor långa studieperioden kommer en undersökning att genomföras på plats, vilket gör det möjligt för användarna att ge direkt respons på sin träningsupplevelse och platsens lämplighet. Numeriska användningsdata kommer också att samlas in, t.ex. antalet repetitioner som utförs på utrustningen och vid vilken tidpunkt utrustningen används. Data om utrustningens användning lagras automatiskt i molnet. Sensorer som mäter användningen installeras inuti utrustningen och inga personer fotograferas eller individuella data registreras på plats. Den respons som erhålls och data om användningsvolym delas också med kommunen. Det finns nio maskiner för träning av hela kroppen. Träningen är avgiftsfri och gymmet är öppet 24 timmar om dygnet. Projektet genomförs i samarbete med utrustningstillverkaren Omnigym Oy och staden Jakobstad. 

Omnigym, Global User Study

På kort tid har de inhemska Omnigym-utrustningarna blivit mycket populära bland användarna och fått positiv respons från både användare och kommunala beslutsfattare. För närvarande finns det mer än 300 permanenta Omnigym utomhusgym i Finland och cirka 80 i andra europeiska länder. Forskningsprojektet Global User Study kommer att genomföras i flera europeiska länder mellan 2020 och 2025. Hittills har det tillfälliga utomhusgymmet redan besökt mer än 200 orter i 10 länder.