Turismens inkomst- och sysselsättningseffekter i Jakobstad 2023

Den aktuella undersökningen om turismens inkomst- och sysselsättningseffekter visar att turismen har en viktig betydelse för Jakobstads livskraft.

Den direkta inkomsten från turismen var cirka 20 miljoner euro och den totala effekten var cirka 27 miljoner euro.

Undersökningen år 2023 gjordes av Visitory Oy (före detta TAK Research) och över 40 turismregioner i Finland deltog. Genom att utnyttja befintligt statistik- och forskningsmaterial beräknas turismens effekter på regionens ekonomi i Visitorys modell baserat på hur turister använder pengar i regionen.

Den direkta turisminkomsten för Jakobstad, det vill säga omsättningen som företagen fått av resenärer, var nästan 20 miljoner euro år 2023. Största delen av turisminkomsten utgörs av hotell- och restaurangverksamhet.

Turismens totala effekt år 2023 var nästan 27 miljoner euro. Turismens del av omsättningen för alla branscher i Jakobstad är 0,7 procent.

I siffrorna ingår endast Jakobstad och inte Jakobstadsregionen, vilket tyvärr inte ger en helt korrekt helhetsbild av läget, eftersom det finns inkvarteringsanläggningar och turistmål också i grannkommunerna. I nästa års rapport inkluderas hela Jakobstadsregionen.

En total effekt om 27 miljoner euro per år är en indikation på att turismen har en viktig betydelse för Jakobstad. Man kan ännu göra mycket för att få upp sifforna, men det finns också mycket tillväxtpotential för turismen i Jakobstad. Visit Jakobstad satsar starkt på synlighet i synnerhet i Finland men också utomlands. Särskilda finländska målgrupper som är intresserade av Jakobstad är de turister som är intresserade av kultur- och naturturism. Utomlands är Centraleuropa ett viktigt målområde och där fascinerar Jakobstad som mål för naturturism året runt; det arktiska i form av museet Nanoq och att röra sig på isen är en stor turismtrend i Europa.

Power BI-verktyget där man hittar resultaten från de kommuner som har deltagit i undersökningen: https://www.insights.visitory.io/fi/tourismincome


Mera information:

Milla Kallioinen, förvaltningsdirektör, staden Jakobstad
Styrelseordförande för Visit Pietarsaari Jakobstad Oy Ab
tel. 044 785 1651, milla.kallioinen@jakobstad.fi

Matilda Engström, verkställande direktör
Visit Pietarsaari Jakobstad Oy Ab
tel. 044 493 8834, matilda.engstrom@visitpietarsaari.fi