Aktiva men kritiska invånare i nationell undersökning om samhällsteknik

Konsultbyrån FCG:s undersökning om samhällstekniska tjänster är klar.

Jakobstad var i år en av de 28 finländska kommuner som var med i den årliga undersökningen. Undersökningen skickades till 1 500 slumpmässigt utvalda svensk- och finskspråkiga Jakobstadbor i april–maj 2024 och svarsprocenten för Jakobstads del var 29 procent, 440 respondenter. Det var också den högsta svarsprocenten bland alla kommuner, den genomsnittliga svarsprocenten för alla kommuner sammantaget var endast 20 procent.

  • Den ovan nämnda svarsaktiviteten var en positiv överraskning. Invånarna har upplevt att de har möjlighet att påverka och att man också lyssnar på dem. I enkäten hade man möjlighet att ge fritt formulerade svar och de enskilda observationerna är säkert till nytta för oss, säger stadsutvecklingsdirektör Harri Kotimäki.

Jakobstad fick däremot bottenresultat (-8) då man frågade om man skulle rekommendera sin bostadsort till bekanta med tanke på skick och skötsel av gator, leder för gång- och cykeltrafik, parker och gatubelysning. De högsta rekommendationerna fick Nådendal (37), Helsingfors (33), Åbo (32) och St. Karins (32). De vattenproblem som staden hade på hösten 2023 och i början av 2024 syns tydligt i siffrorna för Jakobstads del.

  • Ganska långt syns samma saker som i andra kommuner. Det är inte överraskande att vattenförsörjningen och gatornas skick fick kritik i år. Avfallshanteringen å andra sidan är bland landets bästa, berättar Kotimäki.

I ljuset av det som framkom i undersökningsresultaten, hurdana åtgärder kan invånarna förvänta sig av staden?

  • Vi går ännu igenom responsen i ledningsgruppen för centralen för tekniska tjänster. Verksamheten kan alltid förbättras, men jag önskar också att man redan i nästa års budget kunde reservera mer anslag till det som har fått mycket kritik: gatornas underhåll, säger Kotimäki.

Om invånarna får bestämma så önskar de enligt rapporten att främst underhållet av vägar förbättras och som nummer två önskas bättre snöröjning av vägar.

Hela undersökningsrapporten finns här.

Mera information:
Harri Kotimäki, Stadsutvecklingsdirektör, tel. 044 785 1750, harri.kotimaki@jakobstad.fi