Kultur är för alla, men alla har inte råd att köpa biljetter till exempel till museer, teatrar eller konserter. För att råda bot på det har vi tagit i bruk Kaikukortet.

Målet med Kaikukortet-verksamheten är att göra det lättare för personer i en svår ekonomisk situation att njuta av konst och kultur.

Läs mer på den riksomfattande webbplatsen för Kaikukortet(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Vad är Kaikukortet?

Med Kaikukortet kan du få gratis inträdesbiljetter till exempelvis museer, festivaler, konserter, dansföreställningar eller till teatern samt till de flesta kurser på Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto. Kortet är personligt och det kostar ingenting. Kortet är i kraft ett år i taget.

Vem kan få Kaikukortet?

Du kan få kortet om

  • du är kund hos social- och hälsovården i Jakobstadsnejden
  • du dessutom har det svårt ekonomiskt och du av den anledningen
    inte har möjlighet att betala för inträdesbiljetter eller kursplatser
  • du är minst 16 år

Hur skaffar jag kortet?

I Jakobstadsnejden delas Kaikukortet ut av Österbottens välfärdsområde.

Kontaktuppgifter:
Kristiina Pohjolainen, tel. e-post: kristiina.pohjolainen@ovph.fi
Tove Konsell: e-post: tove.konsell@ovph.fi

Var kan jag änvanda kortet i Jakobstad?

Kan jag använda kortet utanför Jakobstad?

Det finns också ett antal kulturaktörer i Jakobstadsnejden som tar emot Kaikukortet.  De kulturaktörer som deltar i Kaikukortet-verksamheten berättar på sina egna webbplatser om vilka evenemang och föreställningar samt vilka kurser man kan använda Kaikukortet på. Du kan också ringa kulturaktören och höra dig för om det utbud som gäller för Kaikukortet.

Mer information och länkar till olika områdens Kaikukortet-sidor hittar du på Kaikukortets webbplats.

Om du skaffar biljetten via Lippupiste eller någon annan kommersiell biljettbyrå måste du betala serviceavgiften även om själva inträdesbiljetten är gratis. Det är i allmänhet möjligt att skaffa biljetter till de flesta kulturaktörer direkt hos aktören utan serviceavgift.

Antalet Kaikukortet-inträdesbiljetter och -kursplatser kan vara begränsat.

Kan jag få biljetter för barn till ett Kaikukort-evenemang?

Om du har barn eller barnbarn under 16 år kan du använda ditt Kaikukort till att skaffa gratisbiljetter till dem till ett evenemang som ni besöker tillsammans. Barn eller barnbarn kan däremot inte delta i kurser på medborgarinstitut tillsammans med dig.

Hur kan jag få ett Kaikukort för samfund?

De aktörer i social- och hälsovårdsbranschen och i hälso- och välfärdsbranchen som delar ut Kaikukortet har tillgång till Kaikukortet för samfund.

En anställd, en volontär eller en annan representant för aktören kan med Kaikukortet för samfund skaffa sig gratis inträdesbiljetter för sig själv och klienter under 16 år om hen ordnar ett smågruppsbesök för en eller flera klienter. Klienter som har fyllt 16 år måste ha sina egna Kaikukort med sig på smågruppsbesök. Grupper på t.ex. 2–5 personer räknas som smågrupper. Kaikukortet för samfund kan inte användas för kurser på medborgarinstitut.

Kan min assistent följa med på ett Kaikukort-evenemang?

Hos Kaikukortet-kulturaktörer får en eventuell assistent eller tolk alltid gratis inträde tillsammans med sin klient. En assistent kan till exempel vara en assistent till en person med funktionsnedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsvariation. En tolk kan vara en teckenspråks-, skriv- eller taltolk. Innehavaren av Kaikukortet bör se till att assistenten eller tolken får en egen platsbiljett.

Kontakta oss

Jenni Hautala

Jenni Hautala

Kulturproducent

Kultur

jenni.hautala@jakobstad.fi

044 785 1368

Päivi Rosnell

Päivi Rosnell

Chef för kultur- och fritid

Kultur

paivi.rosnell@jakobstad.fi

044 785 1249