Besöksmål i Jakobstad

Upplev Jakobstads historia under en rundtur – runt Strengbergs tobaksfabrik, i Skata och i Skolträdgården

360° virtuell rundtur

Aspegrens trädgård

Rosenlunds prästgård med sin stenladugård och tjänstebostad samt Aspegrens trädgård med orangeri och lusthus bildar en unik miljö i omedelbar närhet av stadskärnan i Jakobstad.

Prästgårdens nyttoträdgård, som är omgärdad av en stenmur, anlades av prosten Gabriel Aspegren på 1700-talet och är en av de äldsta prästgårdsträdgårdarna i Finland. På området finns också Pedersörenejdens bygdemuseum och Restaurant Rosenlund.

På det sköna Rosenlundsområdet är det fritt att vistas året om. På området ordnas också guidade rundturer av olika slag och evenemang för alla åldrar.

Läs mer

Se på kartan

Nanoq

Utanför Jakobstad ligger Finlands första arktiska museum, Nanoq, som erbjuder besökarna en möjlighet att bekanta sig med arktiska folk, kulturer och seder.

På museiområdet har man återuppbyggt intressanta byggnader från det arktiska området, bl.a. ett torvhus från norra Grönland, Henry Rudis fångststuga, ett guldvaskarläger och världens nordligaste kyrka. På Nanoq finns dessutom varje sommar en ny utställning.

Läs mer

Se på kartan

Skata

Jakobstads gamla trästadsdel Skata eller Norrmalm är ett av de största sammanhängande trähusområdena i Finland. Den är en kulturhistoriskt värdefull miljö både lokalt och på riksnivå. De gamla trähusen i Skata utstrålar en harmonisk atmosfär och bär på intressanta berättelser.

Den här skyddade trähusstadsdelen har i stort sett bevarats i sin ursprungliga form. I dag är Skata ett av Jakobstads mest attraktiva bostadsområden.

Läs mer

Se på kartan

Skolträdgården

Mitt i centrum av Jakobstad kan man för en stund fördjupa sig i växternas förunderliga värld. Skolträdgården anlades i början av 1900-talet som en botanisk trädgård, för att stöda undervisningen i botanik vid läroverket som byggts 1904.

Området ägdes då av apotekare Victor Schaumans arvingar. Över tusen växtarter på ett område på ca 1,35 ha gör Skolträdgården till en enastående sevärdhet så här långt uppe i norr. Det är gratis att röra sig i trädgården året om.

Läs mer

Se på kartan

Övriga sevärdheter

Bekanta dig också med andra intressanta platser i Jakobstad.

På fritidsområdet Gamla hamn kan man bekanta sig med Jakobstads maritima historia.

Utbudet av sevärdheter berikas av intressanta specialmuseer, vackra kyrkor, konstgallerier och arkitekturobjekt.

Läs mer