Barnens Jakobstad

Vad tycker små barn om?

Att simma, bygga sandslott, leka vattenkrig, åka rutschbana, djur och natur, lek och spel. Men mest tycker de om att vara tillsammans med sina föräldrar. 

På denna sida har vi samlat sevärdheter för barnfamiljer. 


Rosenlundsområdet

Aspegren trädgård och Rosenlunds prästgård
Trädgårdsgatan 6A–C, tel. (06) 724 3101

Aspegrens trädgård och Rosenlundsområdet bjuder på mångsidiga möjligheter till lek, upplevelser, upptäckter och lärorika aktiviteter.

Rosenlundsområdet erbjuder mångsidiga möjligheter året runt. Vintertid finns möjligheter till skidåkning och lek i snön och sommartid finns det gammaldags lekar och spel som fritt får användas.

Under sommarhalvåret flyttar också får, kaniner och andra djur till Rosenlund!

Rosenlund är ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen! 

Läs mer

Se på kartan

Inomhus lekpark

Maxifun
Järnvägsgatan 23, tel. 044 350 0050

Leklandet Maxifun erbjuder en garanterad rolig upplevelse för barn i alla åldrar i alla väder. I den stora inomhusparken finns bl.a. klätterställningar, bollhav, fotbollsplan, rutschbanor, hoppslott, trampolin park, party room och mycket annat. På området finns också ett kafé.

Läs mer

Se på kartan


Ridning

Fäbodavägens stall
Fäbodavägen 132, tel. 040 734 9561

Ridskolan Fäbodavägens stall ordnar ridlektioner såväl åt nybörjare som åt längre hunna ryttare. Vid stallet ordnas också terrängridning, ridläger och veckoslutsläger. Vid stallet har man också en gratis ponnyklubb för familjens yngsta.

Läs mer 

Se på kartan

Bubblans ponnystall
Fäbodavägen 132, tel. 040 0729562

Bubblans ponnystall ordnar bland annat ponnyridning på olika evenemang, ridlektioner på ponnyer och större hästar samt dagsläger.

Läs mer

Se på kartan


Nanoq Adventure – Barnäventyr

Nanoq Adventure är ett litet äventyr som  innehåller isbjörns bingo och en frågevandring / ett mysterium. Äventyret är speciellt riktat till barn och unga, men tar hänsyn till olika åldersgrupper och innehåller något för alla, även vuxna kan finna äventyret underhållande. Nanoq Adventure erbjuds på sommaren och ingår i Nanoqs inträdesavgift.

Nanoq – det första arktiska museet i Finland och Europa – är  en tribut till de sista arktiska naturfolkens kultur. Vid Nanoq kan man bekanta sig med arktiska folkslag, kulturer och seder, samt höra spännande historier från berömda expeditioner till nord- och sydpolen. Till museet hör också stugor som har blivit byggda i samband med olika specialutställningar genom åren, de kan man besöka och de alla har sin egen historia att berätta.

Läs mer


Fäboda

I Fäboda, ca 10 km från Jakobstads centrum, öppnar sig Fäbodas vita, rofyllda och grunda sand- och klippstränder. I Fäboda finns tre stora sandstränder: stranden vid Fäbodas café, Storsand och Lillsand. Alla stränder i Fäboda är långgrunda och barnvänliga, men också vuxna kan simma längre ut efter att ha vadat lite. I området finns restaurangen Fäboda kaffestuga.

I Fäbodaområdet finns många naturstigar och rutter som erbjuder möjligheter till vandring, bärplockning och terrängcykling. Naturstigen som presenterar naturen i Fäboda-Pörkenäsområdet ligger invid den 33 km långa vandringsleden. Längs stigen finns raststugor, rast- och grillplatser. Intill Kaffestugan i Fäboda finns en hindersfri naturstig och ett utsiktstorn. 

Barnstigen i Fäboda

Barnstigen i Fäboda består av infotavlor om djur och natur samt en liten fråga eller uppgift för barnen att fundera på. Även skulpturer av tjäder, räv, hare, myra och havsörn finns att beskåda samt en 15 meter lång balansgång att testa sin balans på.

Läs mer

Gamla hamn

Gamla hamn ligger ungefär en kilometer från Jakobstads centrum. Här låg Jakobstads hamn fram till 1800-talets mitt, med ett sjudande företagsliv kring den viktiga sjöfarten. Idag är Gamla hamn främst ett omtyckt rekreationsområde med Kittholmens badstand, vacker skog, småbåtshamn och historien närvarande i de rödmålade båthusen.

Både barn och vuxna trivs i Snellman Park, lek- och motionsparken vid badstranden. På området finns också Skeppsgården, utegym, motionsbana, restaurang, kafé, gästhamn och camping. För familjens fyrbenta vänner finns en hundpark och egen simstrand i Gamla hamn.

Läs mer

Övriga badstränder

I Jakobstad finns det även andra vackra, grunda simstränder nära centrum.

Läs mer

Se på kartan

Övriga aktiviteter

Lekparker

Skidspår, isrinkar och isbanor

Skatepark

Frisbeegolf