Fäboda fritidsområde i Jakobstad

I Fäbodaområdet möts imponerande natur och vackra sand- och klippstränder.

Det är inget under att Fäboda redan i årtionden har varit jakobstadsbornas favoritrekreationsområde. Hit kommer man året runt för att njuta av naturen: för att simma, sola, plocka bär, fiska, jaga, vandra, cykla och skida.

Soldyrkarens paradis

I Fäbodaområdet, ca 10 km från Jakobstads centrum, finns tre stora sandstränder: stranden vid Fäboda kaffestuga, Storsand och Lillsand.

Den populäraste av stränderna är buktiga Lillsand som påminner om en lagun. Lillsand är utrustad med en grillplats, omklädningshytter och wc. Stranden vid Fäboda kaffestuga angränsar till en liten klippudde och ligger alldeles intill Lillsand. Storsand, som ligger lite söderut och klassas som Natura-område, är lugnare och bredare än Lillsand. Bland de mjuka sanddynerna kan man sola, göra sandkakor och simma i det uppfriskande havsvattnet. Alla stränder i Fäboda är långgrunda och barnvänliga, men också vuxna kan simma längre ut efter att ha vadat lite.

Läs mera om simsträndernas tjänster

I Fäboda finns mer än sandstränder

För jakobstadsborna erbjuder Fäboda också mycket annat än vackra sandstränder. Områdets karga och klippiga natur hänför besökarna året runt.

Vid Fäboda kan man beundra de släta strandklipporna, uppleva det öppna havets svall samt titta på solnedgången från klipporna. De vackra klipporna är också en populär fotograferingsplats för såväl naturfotografer som vid olika festfotograferingar

I Fäbodaområdet finns vandringsleder och -rutter som erbjuder möjligheter till vandring, bärplockning och terrängcykling. Fäboda-Pörkenäs-områdets vandringsled är totalt 33 km lång. Längs stigen finns raststugor, rast- och grillplatser. Intill Kaffestugan i Fäboda finns en hindersfri naturstig och ett utsiktstorn. På området finns också en egen naturstig för barn. Längs stigen finns uppgifter om natur, djurskulpturer och en balansbana.

I närheten av badstränderna betjänar den högklassiga restaurangen Fäboda kaffestuga

I närheten av Fäbodastranden finns Lillsand Matkaparkki, ett husbils- och husvagnsområde med 12 platser (6 med el, 6 utan el). Lillsand matkaparkki är öppen 10.5-30.9. Läs mer och bokningar: matkaparkki.com

På området finns även ett husvagnsområde, där man erbjuder hyresplatser året runt.

Fäboda-Pörkenäs-områdets vandringsleder

Husvagnsplatser i Fäboda