Stora besparingar med optimerad teknik och energismarta lösningar

Staden Jakobstad har med hjälp av mer optimerad teknik och energismarta lösningar gjort stora besparingar det senaste året.

Denis Snellman som är teknisk disponent på utrymmesförvaltningen berättar mera:

-När man påbörjar energioptimeringen är det relativt enkelt i början, man hittar ofta dom stora energibovarna som man lätt kan komma åt. Relativt stora inbesparingar kan man åstadkomma med små och enkla medel som att tidsoptimera användningen av olika system såsom ventilation, värme, kylning och belysning.

Att ytterligare optimera energiförbrukningen kräver djupare studier och eventuellt investeringar. Viktigt att komma ihåg är att man aldrig kan bli färdig med energioptimeringen, bland annat med tanke på att det kontinuerligt kommer nya system, verktyg och teknik som kan implementeras.

Alla investeringar för energioptimering behöver inte alltid vara ekonomiskt fördelaktiga. Viktigt att också tänka på klimatsmarta lösningar som minskar belastningen på vår miljö.

En viktig del i optimeringen är att säkerställa en god inomhusmiljö som temperatur och luftkvalité. I ett par fastigheter har mätsensorer för temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt monterats samtidigt som värmeelementens reglering automatiseras.

Under flera år har staden satsat på att övergå till LED belysning i fastigheterna, i största delen av skolorna har idag belysningen uppdaterats. Återbetalningstiden på investeringen är varierande mellan 2–6 år.

Staden Jakobstad har gått in för att montera solceller på lämpliga fastigheter för att minska på externt energibehov.

Vid val av fastigheter för solcellsanläggning bedöms bland annat utgående från följande faktorer:

  • Energibehov under sommarhalvåret
  • Förekomst av tillverkningskök eller annan storförbrukare
  • Vattentakets konstruktion
  • Eventuellt behov av kylanläggning i byggnaden

Första solcellsanläggning blev i sommar monterat vid Länsinummi skola. Skolans tak är relativt nytt och har optimal riktning och takvinkel. I köket finns ett storkök som är i brukstörsta delen av året. Första inbesparingsresultat kan nämnas att under juni-juli har andelen köpt el minskat med ca. 50%, säger Snellman.

Elisabeth Andersson som är Jakobstadsregionens klimatkoordinator är nöjd.

  • Vi borde bli bättre på att lyfta fram det som redan görs, det är viktigt att också invånarna får ta del av arbetet – inte bara det färdiga utan också det pågående. Energi är ett bra sätt att börja, att optimera energikonsumtionen är något som ger inbesparingar, men det kräver en intresserad och kunnig person som Denis för att få större inbesparingar till stånd, säger Andersson.

Staden Jakobstad har grundat en klimatarbetsgrupp som sammanträder månadsvis nu i början. I klimatarbetsgruppen går man igenom målbilderna från den regionala klimatstrategin ”Klimatsmarta tillsammans” som är politiskt förankrad. Klimatarbetsgruppen utreder nuläget och fastställer åtgärder samt mätare så att rätt insatser införlivas.

Mera information:
Denis Snellman, Teknisk disponent, tel. 044 785 1246, denis.snellman@jakobstad.fi