Veckans fråga varannan vecka

Veckans fråga, som alla som är registrerade i stadens invånarpanel Jeppis Gallup, får i sin e-post på onsdagsmorgnar, utkommer varannan vecka i stället för varje vecka under hösten 2024.

  • Det var ganska ambitiöst att varje vecka ställa en veckans fråga, så vi slår ner på takten en aning. I och med denna ändring så förlänger vi samtidigt svarstiden med en vecka, säger stadens utvecklingschef Johan Lithén som är ansvarig för invånardelaktighetsfrågor.

Tanken med veckans fråga är att öka invånarnas delaktighet samtidigt som staden på ett enkelt och effektivt sätt får information om vilken åsikt stadens invånare har i en viss fråga. De svar man får kan sen fungera som beslutsunderlag för beslutsfattare eller som vägledning för fortsatt planering. Efter att svarstiden för veckans fråga gått ut, sammanställs en rapport som publiceras på stadens hemsida där man alltid redogör för hur man går vidare i frågan, vad som är nästa steg. Både veckans fråga och rapporten görs alltid på svenska, finska och engelska.

  • Veckans fråga har varit ett användbart verktyg i flera viktiga frågor inom staden. Vi har fått värdefull feedback från invånarna bland annat gällande Fäboda-bussen, stadens strategi, sommarlovslunch för skolelever och inte minst för invånarbudgeten 2024, konstaterar Lithén.

Det går när som helst att registrera sig i Jeppis Gallup-panelen för att säkerställa att man får veckans fråga i sin e-post. Vill man inte vara med i panelen så kan man också besvara veckans fråga via den länk som finns på stadens hemsida eller som publiceras på sociala medier (Instagram och Facebook).

  • För tillfället (28.8–8.9) frågar vi invånarna om de har förslag på vad den nya skolan som planeras i västra Jakobstad, där Bonäs skola tidigare låg, ska heta. Bland alla som lämnat in namnförslag och uppgett sina kontaktuppgifter utlottas ett Citygruppens presentkort à 100 €, säger Lithén.

Veckans fråga besvaras i genomsnitt av lite drygt 500 personer. För att uppnå en felmarginal på fem procent så krävs endast lite över 300 respondenter, så 500 respondenter är mer än nödvändigt för att få statistiskt tillförlitliga uppgifter.

  • Men såklart är det roligt ju fler som besvarar veckans fråga. Framför allt hoppas vi att fler unga (13–29-åringar) skulle gå med i invånarpanelen eftersom denna åldersgrupp är underrepresenterad. En annan underrepresenterad grupp är de som har ett annat modersmål är svenska eller finska. Denna grupp utgör i verkligheten 14,7 procent av stadens befolkning men i invånarpanelen är endast två procent representerad, säger Lithén.

Här finns en länk för veckans fråga 28.8–8.9.2024.

Mera information:

Johan Lithén, utvecklingschef, tel. 044 785 1653, johan.lithen@jakobstad.fi