Kulturpärla året tar slut
Jakobstad fick tillsammans med städerna Kiel, Svendborg och Rujiena titeln Kulturpärla 2024 (BSR Cultural Pearl). Kulturpärle-projektet finansieras av Interreg och handlar om att stärka den sociala resiliensen inom städer i Östersjöregionen med hjälp av kultur. Social resiliens kan beskrivas som ett samhälles förmåga att tillsammans övervinna svårigheter.
Jakobstad valdes till kulturpärla för att man ville öka användningsgraden av Brandkårshuset (Brankis) och samtidigt övervinna utmaningar i staden, som bland annat språkliga klyftor mellan svensk- och finskspråkiga och att många finskspråkiga flyttar bort från staden. Visionen är att Brankis som är i stadens ägo och en neutral plats ska bli en mötesplats för alla Jakobstadsbor oberoende av språk.
Arbetsgruppen i Jakobstad konstaterar att ett år är alldeles för kort tid för att genomföra allt.
År 2024 var ett så kallat kick-off-år och nu fortsätter vi framåt. Vi inledde arbetet med att främja låg tröskel-kultur på Brankis. Vi hade äran att organisera en stor kulturpärla-konferens och bjuda in lokala föreningar till ett gemensamt evenemang.
Vi har fått den stora förmånen att ha specialisten Miriam Attias som vägleder oss i en tvåspråkig miljö. På Brankis ordnade vi en kväll för allmänheten om Jakobstads historia ur ett språkligt perspektiv samt en föreningsmässa. Vi har även skapat en föreningskalender för stadens alla föreningar, som finns tillgänglig på vår hemsida.
År 2025 fortsätter arbetet med bland annat en intern chefsutbildning för tvåspråkighetsprogrammet som tangerar samma utmaningar som vår handlingsplan under Kulturpärle-året. Vi kommer också att arrangera ett historieevenemang för invandrare och en fortsättning på Historia 2-evenemanget för alla invånare (1930-talet och framåt). Vi arbetar också med en ansökan om investeringsbidrag från Undervisningsoch kulturministeriet för en renovering av Brankis. Dessutom kommer vi att fortsätta vårt samarbete inom InterReg Cultural Pearls-nätverket.
Päivi Rosnell, chef för kultur- och fritidstjänster
Johan Lithén, utvecklingschef