Cykling hör till alla – delta i Jakobstads cykelvecka!

Jakobstad deltar i den nationella cykelveckan 2–11.5.2025, där temat i år är ”cykling hör till alla”. Under veckan ordnas många olika jippon med cykeltema.

Huvudevenemanget ordnas på Jakobstads torg lördag 10.5 kl. 11–14. På programmet finns en cykelorienteringsbana, där alla deltagare får ett pris. Jakobstads guider erbjuder historiska cykelturer i centrum. Det kommer också att finnas två rikshor, i vilka också personer med nedsatt rörelseförmåga kan röra sig med cykel. Evenemanget leds av sportjournalist Antti Koivukangas och hans cykelgäst är stadens direktör för bildning och välfärd, Jan Levander. Det lönar sig också att komma till torget för att träffa lokala cykelaktörer från Sportia Mattsson, VM-Sport, Bike Sediqi och Team Rynkeby.

Syftet med cykelveckan är att öka cyklingen på alla resor, att uppmuntra människor att fundera över sina val av färdmedel och att öka medvetenheten om fördelarna med cykling samt att stärka cyklingens ställning i trafikplaneringsarbetet.

Jakobstad som cykelstad

Staden Jakobstad vill främja invånarnas möjligheter att cykla och samtidigt minska utsläppen från vägtrafiken. Jakobstads partnerstad inom Twinning Learning-programmet, Reykjavik, har också liknande mål. I båda städerna står vägtrafiken för en betydande del av utsläppen och de städer som deltar i programmet lär av varandra och söker tillsammans lösningar för att uppnå klimatneutralitet. Jakobstad utvecklas till en cykelvänlig stad genom att man förbättrar cykelnätet, och arbetet för att främja cykling fortsätter.

I Jeppis Gallup kartlades Jakobstadsbornas attityder till cykling och man utredde vad staden kunde göra för att underlätta och främja cyklingen. I Jakobstad är avstånden korta, så det är ofta bara några minuters skillnad på att cykla jämfört med att köra bil. Varför väljer många då fortfarande att ta bilen, som är ett mycket dyrare alternativ?

20 % av dem som besvarade enkäten uppgav att de cyklar dagligen, 27 % att de cyklar en eller några gånger i veckan och resten mer sällan eller aldrig. De Jakobstadsbor som cyklar aktivt berättar att de främst cyklar för att få motion, för att avstånden är korta och för att de tycker om det. En del lyfte också fram klimatorsaker och att cykling är förmånligt. En liten del av respondenterna hoppar på cykeln eftersom det inte finns någon bil tillgänglig.

En stor del av respondenterna cyklar inte på grund av dåligt väder. Även om vi inte kan påverka vädret fick vi också utvecklingsidéer. Många betonar vikten av regelbunden och tidig plogning och sandning för att hålla cykelvägarna fria från snö och is. Invånarna önskar också fler cykelvägar och cykelparkeringar. Enkätresultaten beaktas i arbetet med att utveckla stadens gång- och cykelvägar.