
Stadens invånare har många sätt att påverka
Under kommunalvalet som nyligen förrättats har man uppmuntrat invånarna att flitigt påverka vid valurnorna. Fullmäktige har den högsta beslutande makten i kommunen och därför kan man på ett väsentligt sätt påverka genom att rösta in representanter till fullmäktige. Fullmäktige som väljs genom val ska sörja för kommuninvånarnas möjligheter att påverka kommunens verksamhet.
Längst ner på stadens webbplats finns ett avsnitt, Delta och påverka (se bild), där det finns länkar till olika sätt att påverka. Utöver att själv rösta eller ställa upp som kandidat till fullmäktige kan Jakobstadsborna gå med i påverkningsorgan, lämna initiativ och felmeddelanden eller uttrycka sina åsikter genom att ge respons eller delta i enkäter och invånarforum.
Invånarinitiativ
Invånarna har rätt att komma med initiativ i frågor som gäller kommunens verksamhet. I paragraferna 145–147 i stadens förvaltningsstadga finns mer information om denna möjlighet. Man kan lägga fram invånarinitiativ i webbtjänsten Invånarinitiativ.fi, som upprätthålls av justitieministeriet. I webbtjänsten kan du också följa med initiativ som andra lämnat.
Ge respons
Kommuninvånaren kan också ge respons genom responsblanketten. Responsblanketten som invånaren fyllt i vidarebefordras till den person som har ansvar för frågan. Den som gett respons får ett svar per e-post om han eller hon har uppgett sina kontaktuppgifter. Man kan också ringa eller skicka e-post direkt, om man känner till den rätta kontaktpersonen på staden.
Felanmälningstjänsten Virhi
Jakobstad använder Virhi-tjänsten för att göra det lättare för invånarna att meddela om brister i sin omgivning. I och med tjänsten får du också en bra överblick över fel som meddelats och du kan följa upp arbetet med att rätta till dem. Du kan göra en anmälan genom Virhi om du upptäcker brister eller fel i stadens gatuunderhåll, vid idrotts- och motionsplatser, offentliga byggnader eller parker.
I Virhi-tjänsten öppnas en karta, där du genom att trycka på plustecknet i nedre kanten av sidan kan göra en ny anmälan på den plats där problemet har upptäckts. Välj ”Rapportera problem här”, ge en kort beskrivning av problemet, uppge din e-postadress, godkänn anmälan och tryck på ”Skicka”. Din e-postadress är inte synlig för andra som använder Virhi-tjänsten. Den syns endast för stadens anställda som tar emot meddelandena.
Invånarpanelen Jeppis Gallup
Staden använder sig av invånarpanelen Jeppis Gallup, som alla över 13-åringar kan registrera sig i. Varannan onsdag får de som deltar i invånarpanelen veckans fråga, som gäller en enskild sakfråga som staden vill ha respons på. Avsikten med veckans fråga är att öka invånarnas delaktighet. Samtidigt får staden enkelt och effektivt veta invånarnas åsikter. Svaren kan användas som grund för beslutsfattandet eller för att styra den fortsatta planeringen. Då svarstiden för veckans fråga har gått ut publiceras en rapport på stadens webbplats, i vilken man berättar hur man går vidare med frågan och vad som är nästa steg.
Invånarforum
Staden har förbundit sig att ordna minst fem invånarforum per år. Man informerar om dessa på stadens webbplats och/eller sociala medier (i första hand på Facebook och Instagram). Invånarforumen är evenemang som är öppna för allmänheten, där invånarna kan diskutera aktuella ärenden med stadens representanter.
Påverkningsorgan
I Jakobstad finns påverkningsorgan för olika specialgrupper, så som äldrerådet, ungdomsfullmäktige och rådet för personer med funktionsnedsättning samt den mångkulturella regionala referensgruppen. I påverkningsorganen kan man påverka utvecklingen av stadens service ur organets perspektiv. Man kan också ge förslag till påverkningsorganen även om man inte själv är medlem.