För att vara en liten stad har Jakobstad ett mycket rikt kulturliv

I Jakobstad finns möjlighet att njuta av både teater, film, konstutställningar, museum samt musik- och kulturfestivaler.

Musiken, särskilt den klassiska musiken, har en stark ställning i staden. Kulturlivets hjärta hittar du alldeles i centrum av staden, i Campus Allegro – konstens, kreativitetens och välmåendets centrum. I Schaumanssalen, med plats för 400 besökare, ordnas konserter varje vecka. 

Musikcaféet After Eight är en av Jakobstads viktigaste kulturella knutpunkter. På After Eights vackra innergård ordnas regelbundet konserter och olika evenemang. 

Dessutom uppträder studerande från stadens musikinstitut ofta på olika platser i staden, till exempel på Black Sheeps eller Stadshotellets terrass. Musikföreningen Jazzoo arrangerar torsdagsjazzkvällar, där både lokala musiker och internationellt kända artister uppträder. 


Museer, konstutställningar och stadsbiblioteket

I tillägg till musiken har även konst- och kulturbranschen stor synlighet i Jakobstad.

Jakobstads stadsmuseum arrangerar olika evenemang och utställningar vid deras olika verksamhetspunkter. Det historiska museets huvudbyggnad, Malmska gården, fokuserar speciellt på den lokala sjöfartshistorien. I staden finns också andra intressanta museer.

En annan viktig kulturaktör i Jakobstad är Jakobstads stadsbibliotek, som fungerar som stadsbornas mysiga vardagsrum. 
På biblioteket finns ett varierat utbud av böcker, musik, film, e-böcker, tidningar och andra medier på både språk. Till biblioteket kan du komma för att läsa, studera, bekanta dig med konstutställningar samt delta i evenemang som ordnas av biblioteket. Litteraturen har en stark och anrik status i staden, vår nationalskald J.L. Runeberg föddes i Jakobstad. 

Den allmänna kulturverksamheten befrämjar, stöder, koordinerar och organiserar kulturverksamhet i Jakobstad. Kulturbyrån ger service och informerar invånarna i kulturfrågor samt värnar om och befrämjar ett rikligt förenings- och kulturliv i staden.

Tobaksmagasinet interior

Evenemangskalendern är fylld året runt

I Jakobstad arrangeras tack vare bl.a. många aktiva kulturföreningar många olika evenemang under året.

Kulturåret inleds i början av februari med Runebergsveckan, stadens litterärt betonade kulturvecka.

Evenemangssommaren kulminerar i stadsfestivalen Jakobs Dagar, som går av stapeln i juli. Jakobs Dagar har ordnats ändå sedan 1970-talet och har vuxit från ett veckoslutsevenemang till en hel veckas folkfest, när både nuvarande och forna jakobstadsborna går man ur huse för att umgås och fira. Barnens dag och Gammaldagstorg är välbesökta evenemang som hör till programmet varje år. 

Sommarsäsongen avslutas med stämningsfulla Spotlight – kulturen och handelns natt, då det i centrum arrangeras olika musik-, konst- och dansevenemang och affärerna är öppna nästan till midnatt.

December lyses upp av Lucia, som anländer med sin ljuskrona för att hälsa på stadsborna.

Jstad55